Typické poruchy biologie fermentace
Nedostatek esenciálních živin nebývá jedinou příčinou poruch biologie
fermentace. Ke značným problémům mohou vést: „typické“ podnikové
chyby, jako např. náhlá změna teploty ve fermentoru, klasické
předávkování při změně substrátů nebo velmi rychlé dávkování bílkovinných
nebo na tuk bohatých substrátů.
| Problém |
Příčiny |
Náprava |
| Překyselení |
Předávkování |
- Přizpůsobit dávkování
- Zesílit recirkulaci mezi fermentory
|
| Nedostatek esenciálních živin |
BC.PRO specifická směs mikroživin |
| Amoniakální intoxikace |
- Snížit zdroj bílkovinných zdrojů v substrátu (pokud je to možné)
- U termofilních BPS snížit teplotu do mezofilní oblasti
- Při současném nedostatku stopových prvků: BC.PRO – speciální směs pro zařízení s vysokým obsahem amoniaku
|
| Zvýšení teploty (kolísání) |
- Snížit dávkování
- Zesílit recirkulaci mezi fermentory
|
| Nižší výtěžnost |
Esenciální nedostatek živin |
BC.PRO specifická směs mikroživin |
| Nedostatečné promíchávání |
- Zvýšit intervaly míchání
- Snížit obsah sušiny ve fermentoru, např. recirkulací
- Vylepšit míchadlo
|
| Inhibitory (NH3 a H2S) |
- Pokud je to možné, tak inhibitory ze substrátu odstranit
- Vázání nebo vyloučení inhibitorů, např. díky speciální směsi BC.PRO
- Redukovat inhibiční účinek zředěním
|
| „Porucha hydrolýzy“ (pH > 8) |
- Zvýšit poměr C : N v substrátu
- Snížit teplotu na 37 – 40°C
- Zkrátit dobu setrvání
|
| Plovoucí krusty |
- Přísun vody
- Zvýšení teploty
- Dávkování nenarušeného obilí, vláknitých substrátů
- Nevhodně seřízené dávkování substrátu a promíchávání
|
- Zvýšit intenzitu míchání a sladit dávkování substrátu (celkové promíchání)
- Plynule zvýšit obsah sušiny ve fermentoru
- Snížit hladinu, aby míchadla lépe pracovala
|
| Klesající krusty |
- Přísun vody
- Zvýšení teploty
- Dávkování celého zrna obilí nebo kukuřice
- Nedostatečné promíchávání
|
- Zrna před dávkováním namačkat nebo naprasknout
- Zvýšit intenzitu míchání (celkové promíchání)
|
| Pěna |
- Náhlá změna prostředí (pH, teplota)
- Změna substrátu s vyšším obsahem tuků, cukrů, pektinů
|
- Plynulé přechody při změně substrátu
- Prodloužit dobu dávkování (po hodinách)
- Zesílit promíchávání
- Obsah sušiny ve fermentoru zvýšit nebo snížit (v závislosti na konzistenci pěny)
- Problémové substráty dávkovat opatrněji
- Používat přípravky proti tvorbě pěny
|
| Technické problémy |
Měřící přístroje |
Pravidelná kontrola/údržba |
| Seřízení promíchávání |
Funkčnost pravidelně přezkoušet |
| Pumpa |
Funkčnost pravidelně přezkoušet |
| Ovládací panel |
Funkčnost pravidelně přezkoušet |