Typické poruchy biologie fermentace

Nedostatek esenciálních živin nebývá jedinou příčinou poruch biologie fermentace. Ke značným problémům mohou vést: „typické“ podnikové chyby, jako např. náhlá změna teploty ve fermentoru, klasické předávkování při změně substrátů nebo velmi rychlé dávkování bílkovinných nebo na tuk bohatých substrátů.

Problém Příčiny Náprava
Překyselení Předávkování
  • Přizpůsobit dávkování
  • Zesílit recirkulaci mezi fermentory
Nedostatek esenciálních živin BC.PRO specifická směs mikroživin
Amoniakální intoxikace
  • Snížit zdroj bílkovinných zdrojů v substrátu (pokud je to možné)
  • U termofilních BPS snížit teplotu do mezofilní oblasti
  • Při současném nedostatku stopových prvků: BC.PRO – speciální směs pro zařízení s vysokým obsahem amoniaku
Zvýšení teploty (kolísání)
  • Snížit dávkování
  • Zesílit recirkulaci mezi fermentory
Nižší výtěžnost Esenciální nedostatek živin BC.PRO specifická směs mikroživin
Nedostatečné promíchávání
  • Zvýšit intervaly míchání
  • Snížit obsah sušiny ve fermentoru, např. recirkulací
  • Vylepšit míchadlo
Inhibitory (NH3 a H2S)
  • Pokud je to možné, tak inhibitory ze substrátu odstranit
  • Vázání nebo vyloučení inhibitorů, např. díky speciální směsi BC.PRO
  • Redukovat inhibiční účinek zředěním
„Porucha hydrolýzy“ (pH > 8)
  • Zvýšit poměr C : N v substrátu
  • Snížit teplotu na 37 – 40°C
  • Zkrátit dobu setrvání
Plovoucí krusty
  • Přísun vody
  • Zvýšení teploty
  • Dávkování nenarušeného obilí, vláknitých substrátů
  • Nevhodně seřízené dávkování substrátu a promíchávání
  • Zvýšit intenzitu míchání a sladit dávkování substrátu (celkové promíchání)
  • Plynule zvýšit obsah sušiny ve fermentoru
  • Snížit hladinu, aby míchadla lépe pracovala
Klesající krusty
  • Přísun vody
  • Zvýšení teploty
  • Dávkování celého zrna obilí nebo kukuřice
  • Nedostatečné promíchávání
  • Zrna před dávkováním namačkat nebo naprasknout
  • Zvýšit intenzitu míchání (celkové promíchání)
Pěna
  • Náhlá změna prostředí (pH, teplota)
  • Změna substrátu s vyšším obsahem tuků, cukrů, pektinů
  • Plynulé přechody při změně substrátu
  • Prodloužit dobu dávkování (po hodinách)
  • Zesílit promíchávání
  • Obsah sušiny ve fermentoru zvýšit nebo snížit (v závislosti na konzistenci pěny)
  • Problémové substráty dávkovat opatrněji
  • Používat přípravky proti tvorbě pěny
Technické problémy Měřící přístroje Pravidelná kontrola/údržba
Seřízení promíchávání Funkčnost pravidelně přezkoušet
Pumpa Funkčnost pravidelně přezkoušet
Ovládací panel Funkčnost pravidelně přezkoušet